Libertatea de exprimare a avocatului în pretoriu sau în afara lui este protejată prin norme de drept intern și norme de drept european.
Curtea europeană a drepturilor omului a analizat un număr important de cauze care au ridicat probleme referitoare la libertatea de expresie în contextul procedurilor judiciare și au analizat statutul special al avocatului ca participant la actul de justiție.
În administrarea actului de justiție avocatul se bucură de un statut special, fiind un intermediar intre justițiabili și instanțele de judecată și având un rol cheie în a asigura încrederea societății în activitatea instanțelor de judecata, care au o misiune fundamentală într-un stat de drept.
Independența avocatului este condiția pentru ca acesta să poată efectua o apărare eficienta și lipsită de compromisuri.
Libertatea de exprimare a avocaților nu poate fi asimilata cu libertatea de exprimare a jurnaliștilor, dat fiind misiunea diferită pe care fiecare o îndeplinește în societate.
Jurnalistul este văzut drept un martor neutru care are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes general, inclusiv cu privire la modul în care se administrează justiția.
Avocatul, în schimb, este partener și participant direct la înfăptuirea justiției.
Avocații dispun de o ”libertate de rang secundar” comparativ cu jurnaliștii, iar CtEDO s-a arătat în mod particular atentă la limitele libertății de exprimare a apărătorilor.
Judecatorii CtEDO apreciază ca libertatea de exprimare a avocatului trebuie exercitata în așa fel încât sa rămână compatibilă cu contribuția datorată de avocați pentru asigurarea și păstrarea încrederii în serviciul public de justiție.
Dat fiind poziția centrală pe care avocații o au în administrarea justiției, este necesar ca avocații să contribuie la buna funcționare a justiției și la întărirea încrederii publicului în justiție.
Garanțiile care asigura libertatea de expresie a avocatului pot fi puse în legătură cu garanțiile referitoare la dreptul la apărare a acuzatului din procesul penal. Caracterul practic și efectiv, și nu teoretic sau formal al asistentei juridice este asigurat doar dacă avocatul poate să își exercite în mod liber și independent profesia sa. Totodată caracterul efectiv al asistenței juridice acordate în materie civilă nu ar putea fi asigurat dacă avocatul nu ar putea să aleagă independent modul în care decide administrarea probelor și își concepe strategia de apărare în dosar.
”Imunitatea de roba” este o forma de protecție care asigură libertatea de exprimare a avocatului care trebuie să fie independent în a aprecia caracterul util si concludent al unui mijloc de proba, fără sa fie descurajat de o potențiala sancțiune penala sau acțiune civila pentru condamnarea sa la plata de daune.
Libertatea avocatului care trebuie să își exercite profesia fără piedici este unul din elementele esențiale pentru orice societate democratica și o condiție prealabilă a aplicării efective a Convenției europene a drepturilor omului.
Independența avocatului nu poate fi asigurată fără garantarea libertății sale de exprimare.
iar libertatea de exprimare a avocatului poate fi analizata drept un veritabil indicator asupra modului în care se asigură respectarea drepturilor omului in societate.
Materialul a aparut în revista Avocatul nr. 1 pe anul 2023.
www.unbr.ro/wp-content/uploads/2023/06/Avocatul_2023_BT_AND_COPERTI-OK.pdf