Ziua de 25 noiembrie a fost declarată prin rezoluția 54/134 a Adunării Generale a ONU din 7 februarie 2000, drept ziua internațională a eliminării violenței împotriva femeilor.
La nivel european, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice, cunoscută drept Convenţia de la Istanbul a intrat in vigoare în 2014, fiind cel mai puternic instrument juridic regional care a obligat statele semnatare, să adopte politici publice care să asigure implementarea și respectarea drepturilor recunoscute victimelor violenței domestice.
România a ratificat Convenția de la Istanbul prin legea nr. 30 din 2016, astfel ca face parte din dreptul intern, fiind obligatorie pentru autoritați și pentru orice cetățean.
Dacă încercam să sintetizam într-o frază scopul acestui tratat regional, putem afirma că statele semnatare trebuie să manifeste toleranță zero față de volența domestică, deziderat greu de îndeplinit în măsura în care acest fenomen antisocial este tolerat la nivelul societații, iar autoritățile au manifestat și incă manifestă destulă reticență în ce privește sancționarea făptuitorilor în acele cazuri când faptele sunt reclamante.
Convenția de la Istanbul are un mesaj direct si simplu: violența domestică nu poate fi percepută ca o problemă de familie, față de care restul societatii să închida ochii. Atât victima violenței domestice, cât și martorii la acest tip de fapte antisociale trebuie să se simtă îndreptatiți să reclame în fața autorităților acest tip de fapte, la fel de firesc ca și pentru oricare altă faptă antisocială.
De indată ce sunt sesizate, autoritațile trebuie să intevină promt și efectiv pentru a proteja viața și integritatea fizică și psihică a victimei. Violența domestică trebuie înteleasă ca o faptă antisocială care justifică ingerinţa autorităţilor în viaţa privată sau familială cu scopul declarat și asumat de a proteja victima.
Implementarea Convenției de la Istanbul este un proces dificil, similar cu aplicarea Conventiei europene a drepturilor omului. Profesioniștii dreptului sunt chemati să reflecteze și să conștientizeze aceste probleme. Protecția victimelor violenței domestice nu este doar o problemă morala ci, în primul rand o problemă de drept care impune o nevoie de a acționa în sensul legii materiale și a legii procesuale.
Doar înțelegand și aplicând corect legile existente în materia violenței domestice putem spera în timp la schimbarea mentalităților ori la înlăturarea stereotipurilor de gen și astfel să constatam efectiv un impact pozitiv asupra vieții femeilor.
În concluzie, să ne bucuram că am pornit pe drumul conștientizării nevoii de a schimba percepția generală asupra fenomenului violenței domestice, dar să întelegem că suntem doar la început de drum…
Materialul integral a fost publicat pe platforma Juridice la data de 25 noiembrie 2023,